Inspiraatio hukassa?Juuri nyt mulla on sellainen vaihe, että hukun ideoihini. Tämä on samalla ihanaa ja raivostuttavaa. Mutta enimmäkseen kuitenkin sitä ensimmäistä.
Tätä vaihetta ennen koin pitkään, ettei mikään inspiroinut ja junnasin pitkään paikallani. Muutto Turusta Hämeenlinnaan on tuonut mukanaan ihanan tuulahduksen keväästä ja muutoksen, jota ensin pelkäsin.

Luovuus on jotain, mitä on varmasti meissä kaikissa. Toisissa enemmän ja toisissa se saattaa olla vielä piilossa. Voimme pyrkiä ruokkimaan sisäistä luovuuttamme, heivata turvakengät jalasta ja katsoa mihin päädymme. Lopettaa saavutustemme vertailemisen muiden saavutuksiin ja sen sijaan inspiroitua toisistamme.
Luovuutta kun on niin monenlaista. Yksi ystäväni on mieletön kokeilemaan uusia erilaisia reseptejä, jossa itse olen aivan surkea. Hän taas rakastaa maalauksiani ja minä hänen ruokiaan.

Mitkä asiat auttavat minua, kun tuntuu ettei ideoita synny ja ajatukset on lukossa?

Miten siis lähden hakemaan inspiraatiota jos se ei millään tunnu syntyvän itsestään?

1) Tee asioita yksin

– Muistan miten Berliinissä vuonna 2014 menin katsomaan tanssiteatterinäytöstä yksinäni. Istuin aulassa viinilasin kera ja kysyin tarjoilijalta WiFiä. Nettini yhdistyi ja siinä samassa mietin miksi käyttäisin tämän ajan somessa, jossa vietän kaiken ajan muutenkin? Pistin puhelimeni syrjään ja tervehdin vieressäni istuvaa naista. Hänen nimensä oli Bianca, puolalainen vaihto-oppilas, joka uskoi kaikkeen mystiseen. Siitä lähti elämäni mielenkiintoisimmat 24 tuntia hänen seurassaan.

2) Irti arjesta

– Heittäydy ja kokeile jotain aivan uutta. Ehkä testaat viikon jokaisena päivänä uutta kasvisruokareseptiä, ilmoittaudut maalauskurssille, meditoit aamulla ja nukahdat uudestaan, aloitat tanssimaan aivan uutta lajia, tai ehkä sittenkin istut kahvilaan ja kokeilet kirjan kirjoittamista?

3) Moodboardit

– Joskus on vaikea jäsentää mitä haluaa kokeilla. Parasta on avata pinterest iltateen äärellä, kerätä kuvia yhteen jotka saavat mielesi myllerrykseen. Luo näistä moodboardeja eri teemoille. Itse olen luonut viime aikoina boardeja liittyen tyyliin, kuvakulmiin, väreihin ja maalauksiin. Asetan näitä taustakuviksi ja tulostan työtilan seinään. Joka kerta kun katson niitä, ne saavat mieleni aina selkeämmäksi siitä, mitä tahdon testata tai tavoitella.

4) Lähde kävelylle, ilman päämäärää tai tarkoitusta

– Kannattaa kokeilla! Voit löytää vaikka mitä uutta, tutustakin kaupungista. Tai saada kiinnostavia kohtaamisia ihmisistä. Tai löytää paikan, johon istahtaa ja kuvata maisemaa. Who knows! Kävely laittaa aina oman mieleni liikkeelle, joten neuvon varaamaan mukaan muistiinpanovälineet, jos sinulle käy samoin. Puhelimen muistio käy myös, mutta vihko on aina vähän romanttisempi.

5) Podcastit

– Aloin kuuntelemaan podcasteja, joiden aiheista minulla ei ollut paljoakaan tietämystä ja nyt olen suuressa kuuntelukoukussa. Ihana tapa oppia uusista asioista, jos äänessä olevat tyypit osaavat hommansa ja tekevät kuuntelun mielenkiintoiseksi. Toki lähes jokainen jakso, jota kuuntelen antaa minulle niin paljon sisältöä, että on pakko antaa hetki itselle sisäistää asioita, ennen kuin siirtyy seuraavaan jaksoon. Testaile eri teemaisia podeja, voi olla hitti tai huti!

6) Tue muita

– Käy esimerkiksi katsomassa toisten järjestämiä näyttelyitä, esityksiä, lue tekstejä ja katso haastatteluita.
Erityisesti minua inspiroi muut intohimoiset, rohkeat ja älykkäät naiset, jotka tukevat toinen toisiaan. Liity ihmisten ja kiinnostavien yritysten sähköpostilistoille. On kiva saada kerran kuussa hyvä kirje, jonka sisältöön tekijä on panostanut! Ja järjestä itsellesi aikaa vaikka kerran kuussa käydä listojen viestit läpi.

7) Anna aikaa

Joskus ideoita ei synny ja tuntee olevansa jumissa. Se on myös tosi okei. Silloin on hyvä vain antaa ajan kulua ja nauttia hetkestä.

Mistään ei tarvitse tulla mitään, eikä luomisprosessissa tule olla arvosteleva itselleen. Arviominen ja työn laadun kehittäminen tulevat vasta seuraavassa vaiheessa, kun on ensin päästy kunnolla liikkeelle.

Tai ehkä ei edes silloinkaan?Parasta helmikuuta sulle!

– Petronella

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s